رمان دوران سخت، حاصل مشاهدات نویسنده دربارهی وضع صنعت در شهر منچستر و پرستون و زندگی کارگران و روابط شان با کارفرمایان است.
چارلز دیکنز ــ که خود نیز رنجدیدۀ دوران کودکی است (از ۱۲ سالگی ادارۀ خانه و خانواده را در شرایط و دوران سخت عهدهدار میشود)، این تضادها را در آثار خود بهخوبی بهتصویر میکشد؛ ضمن آنکه نثر زیبایی دارد و هر یک از عناصر داستان را چنان کامل و ادبی توصیف میکند که مترجم اثر حاضر را برآن داشت از ترجمۀ صِرف بپرهیزد و بکوشد تا آنجا که ممکن است، نوع نگارش دیکنز را ــ که بهحق الگویی برای نوشتن است ــ بازبتاباند و به یاری اندوختۀ ناچیز خود از دریای ادبیات فارسی و شاهکارهای جهانی آن ــ به همان شکل ادبی به زبان فارسی برگرداند و نثری درخورِ چارلز دیکنز ارائه دهد. امید است که از این وظیفۀ دشوار برآمده باشد.
دوران سخت، تصویری از تضاد بین حقیقتِ صِرف و حقیقت درکنارِ فراحقیقت و معتقدان به این دو است: دنیا و آنچه در آن میگذرد، هیچگاه به آن صورت نیست که ما میخواهیم و یا فکر میکنیم باید باشد، بلکه هست و فارغ از خواست و فکر ما وجود دارد. نادیدهگرفتن این اصل و عناد با آن، گرفتاری میآورد و شیرازۀ زندگی، خانواده، تربیت، و همۀ امور را میپاشاند.