جامعهشناسی آموزش و پرورش از جمله حوزههای مهم در علوم اجتماعی و علوم تربیتی است و تعلیم و تربیت را در بستر روابط و ساختارهای اجتماعی بررسی میکند. جامعهشناسی آموزش و پرورش به نقش مدرسه و نظام آموزشی در برساخت اجتماعی کودک و مفهوم کودکی میپردازد و تاثیر عواملی همچون طبقه و پایگاه اجتماعی- اقتصادی، جنسیت و نژاد را در موفقیت تحصیلی دانشآموزان میسنجد. همچنین به این سوال پاسخ میدهد که آیا کودکان را باید بر حسب هوش و استعداد از هم تفکیک کرد و در برنامههای درسی متفاوت جای داد یا اینکه عدالت آموزشی ایجاب میکند همه کودکان از شرایط برابر تحصیلی و آموزشی برخوردار باشند؟
جامعهشناسی آموزش و پرورش، همچنین به بررسی نقش اجتماعی مدارس از جمله در کنترل و جامعهپذیر کردن کودکان میپردازد و از منظر نظریات خرد و کلان جامعهشناختی، نقش تحصیلات را در تولید سرمایه انسانی، تحرک اجتماعی و کاهش یا افزایش نابرابری در جوامع امروز، بررسی مینماید.
کتاب حاضر، ویرایش دوم از کتاب جامعهشناسی آموزش و پرورش، اثر «توماس برونسکی» و «نسیما حسن» است که در سال ۲۰۲۰ منتشر شده، جدیدترین مباحث و موضوعات را از منظر نظری، پژوهشی و کاربردی گرد آورده است که مطالعه آن را برای دانشجویان، اساتید و متخصصان رشتههای جامعهشناسی، علوم تربیتی و فلسفه تعلیم و تربیت، ارزشمند میکند. مخاطبان دیگر این اثر، معلمان، مشاوران مدارس، مدیران، سیاستگذاران آموزشی و کلیه علاقمندان این حوزه هستند.