شماره ۷۸ «حرفه: هنرمند» (جلد اول) گزیدهای از نقد و نظر بر هنرهای تجسمی ایران محدود به بازهی زمانی ۱۳۵۷-۱۲۸۵ است. در این شماره، مسئلهی ما نه تحلیل و تفسیر بلکه جستجویی است در انبوه آرشیوهای مکتوب از ادبیات فرهنگی و تجسمیِ ایران معاصر. از امتیازات این ویژهنامه، آشنایی با اسناد، روایتها و سیر نوشتار تجسمی، و تفاسیرِ مکتوبی است که نشاندهندهی ذهنیت ایرانیان در مواجهه با هنر نوگراست.
۶۷ جستار و مقاله در این مجلد به چاپ رسیده است. در آنها میتوان صدای تردید، حیرت، تمجید، طعنه، تحقیر و زد و خورد مداوم فکری نویسندگان را بازشنید. آنچه در انتخاب و بازآرایی این متون اهمیت داشته، تأکید بر ایدهی تاریخ و فهم تاریخی است و برای ما مهم بوده که آنچه بر قلم نویسندگان جاری شده، چگونه با جریانها، رویدادها، درگیریها و منازعات گفتمانی پیوند خورده است. بنا داریم توجه خوانندگان را بیش از گذشته بر تاریخ معاصر خودمان و تلاشهای فکری صورتگرفته در داخل معطوف کنیم. با این باور که ما «اکنونمان» را نمیفهمیم جز اینکه با کنجکاوی به راهی که آمدهایم و آنچه از سر گذارندهایم نگاه کنیم.
این مجموعه حاصل کار پژوهشی بیش از پانزده نفر به مدت شش ماه و مرور چندهزار یادداشت و مقاله و حدود ۱۰۰ عنوان جریده است که در نهایت به گزینش ۶۷ مقاله انجامید.