استاد دکتر محمد اسعد نظامی در سال ۱۳۱۰ هـ ش در شهرستان تالش به دنیا آمد.
در سال ۱۳۳۷ هـاش
با عنوان شاگرد ممتاز از دانشگاه تهران لیسانس گرفت و پس از دریافت نشان برجستگی علمی (بورس دولتی) به دانشگاه کلمبیا در ایالات متحده آمریکا رفت و تحت نظارت رابرت مرتن با ارائه ی پایان نامه ای درباره ابن خلدون و اندیشه های اجتماعی اش فوق لیسانس گرفت.
در سال ۱۹۶۲م به دانشگاه شیکاگو منتقل شد و در سال ۱۹۶۸م رساله ی دکتری خود را با عنوان نخبگان سیاسی در ایران تحت اشراف دکتر ادوارد شیلز به پایان رساند و به ایران بازگشت و در دانشگاه تهران در کنار تدریس، در مناسب اداری دیگری از جمله مدیریت کل دبیرخانه ی دانشگاه کار کرد و مدتی ریاست دانشکده علوم اجتماعی و تعاون این دانشگاه را که در تاسیس آن مشارکت داشت، عهده دار بود. در سال ۱۹۷۹ میلادی به آمریکا برگشت و در دانشگاه های مختلفی از جمله دانشگاه بین المللی ایالات متحده در شهر ساندیاگو به کار مشغول شد.
در سال ۱۹۸۱م با دعوت رسمی به دانشگاه ملک سعود شهر ریاض رفت و تا سال ۲۰۰۱م در گروه پژوهش های اجتماعی این دانشگاه به عنوان استاد به تدریس مشغول بود.
دکتر نظامی سرانجام در اسفند ماه ۱۳۹۷هـ ش به دیار باقی شتافت.
آثار:
استاد دکتر نظامی آثار علمی اش را به زبان های فارسی و انگلیسی و عربی منتشر کرد.
از جمله کتابی در «مبادی جامعه شناسی» (۱۹۷۷) مقالاتی درباره ی «احزاب سیاسی در ایران » (۱۹۷۶) تطوّر رنگ پوشش کعبه به عنوان نشانی برای دگرگونی سیاسی در جوامع اسلامی (۱۹۸۵)، تحوّل سیاسی در جوامع (۱۹۸۵) تحوّل نظام قضایی در ایران (۱۹۸۶)، تحول نظام قضایی در کشور عربستان سعودی (۱۹۸۷)، منهجیة المنهج از تعریف عملیاتی به اندیشه های اجرایی (۱۹۹۶) و «علم العمران و اپیستیمولوژی ارسطویی، نقد لمنهجیة ابن خلدون» (۲۰۰۸) این مجموعه ی سه جلدی تحت عنوان « موسوعة علم الاجتماع » که به دانشنامه ی جامعه شناسی ترجمه شده، از آخرین آثار اوست.