این کتاب شامل هفت فصل است. «شهرنشینی و گرایشهای رشد شهری»، «ایدهها و رویکردهای نظری در جغرافیای شهرهای کوچک و میانی»، «سیر تاریخی و نقش کارکردی شهرهای کوچک و میانی»، «تحلیل مدلهای جریانها و جاذبهها»، «چالشها و راهبردهای توسعه شهرهای کوچک و میانی»، «واکنشهای سیاستی به توسعه شهرهای کوچک و میانی»، «مدیریت و توسعه شهرهای کوچک و میانی در ایران»، عناوین فصلهای این کتاب است.
ویژگی اصلی نظام شهری کشور ما، توسعه شهرهای بزرگ و تراکم جمعیت در آنهاست، تمرکز بیش از حد سرمایههای ملی و فرصتهای شغلی باعث افزایش جاذبههای شهری و بروز موج گسترده مهاجرتها از کانونهای سکونت گاهی کوچک به مراکز شهری برتر و شهرهای کوچک و میانی و روستاها به مراکز سیاسی یا مراکز منطقهای شده است. این امر منجر به بروز انواع مشکلات و معضلات شهری از جمله کمبود مسکن، افزایش میزان بیکاری، مسئله حاشیهنشینی، مشکل حمل و نقل و نارسایی در عرضه سایر خدمات شهری و همچنین تخریب محیط زیست شده است.
نویسندگان این کتاب کوشیدهاند با نگاهی دقیق به شهرهای کوچک و میانی و نقش آنها در توسعه متعادل منطقهای و همچنین بررسی چالشها، سیاستها و راهبردهای توسعه این قبیل شهرها در ایران و جهان و ارائه راهبردهای مبتنی بر اصول برنامهریزی و مدیریت، به بازآفرینی دوباره شهرهای کوچک و میانی کمک کنند.