یاسوشی اینوئه، که به حق استاد اعظمِ ادبیات ژاپن لقب گرفته است، یکی از محبوبترین رماننویسان این کشور به حساب میآید. رمان کنفوسیوس در اولین سال انتشار خود به فروشی بالغ بر هفتصدهزار نسخه در ژاپن رسید و برندۀ جایزۀ ادبی نوما شد. داستان از زبان و دیدگانِ ین چیانگ، شاگرد تخیلیِ استاد روایت میشود که در سالیان پیری و پختگی برای نسلی جوان از پیروانِ کنفوسیوس سخن میگوید.
ین چیانگ چهرهای نو و شفاف از کنفوسیوس عرضه میدارد، و او را از ابهام و نسیان روزگارِ گذشته نجات میدهد. روایت تاریخی بسیار ماهرانه و هوشمندانه با سخنان و نقلقولهای مشهور استاد، که قرنها سرمشق اخلاق بوده، در هم تنیده است. دیدگاههای وسوسهانگیزِ خود استاد و خارقالعادگیِ همدلیاش با انسانیت در صفحات کتاب میدرخشد.
یاسوشی اینوئه عمر خود را صرفِ کاوش و آفرینشِ هنریِ رمان کرده است. او در رمان کنفوسیوس شیوه و دیدگاه سنتی روایتِ داستان را متحول کرده و محدودیتهای این شیوه را شکسته است. او طرحهای داستان را توصیف و شخصیتها و تصاویر را از زاویهای کاملاً جدید خلق کرده است، به طوری که شکل و محتوای رمان کاملاً جدید خلق کرده است، به طوری که شکل و محتوای رمان کاملاً آگاهانه پیش میرود. در نهایت آخرین رمان این نویسندۀ معاصر تصویری دستنیافتنی از حکیم بزرگ، کنفوسیوس، و مقدمهای برانگیزاننده بر فلسفۀ او ارائه داده است.