روابط کهن ایران و یونان عمدتا به روابط این دو قلمرو در دوره ای نسبتا کوتاه در میانه هزاره اول پیش از میلاد اطلاق میشود، رابطه تنش آلودی که یکی از نقاط عطف تاریخ جهان است. و همچنان ناگفته ها و جذابیتهای پژوهشی پیرامون آن فراوان است. گزارش وقایع مربوط به نخستین مواجهات کشورگشایانه دو کشور در نخستین کتاب در موضوع تاریخ سیاسی جهان به فلم هرودوت هالیکارناسی با عنوان نگاهبانی از دستاوردهای بزرگ نبرد یونیان و بربرها آمده است.
از یک دیدگاه، نویسنده، که هرگز رویاروییهای دو ملت را به چشم ندیده بود، با تکیه بر شنیده ها قلم خود را به نحوی شگرف به نفع یونانیان چرخاند و همراه با دیگر نویسندگان یونانی با تحریک احساسات ضد ایرانی دستمایه و بنیادی فکری برای تقابل دنیای کهن غرب و شرق (در دهه 330 پ م) و سرانجام زمینه ای برای هجوم اسکندر به ایران فراهم آورد. در این موضوع به جز متون یونانی هیچ نوشته ای از طرف دیگر تقابل در دست نیست تا از طریق مقایسه بتوان به واقعیات تاریخی پی برد. اخیرا یافته های باستان شناختی و برخی علوم دیگر توانسته اند از ابعاد دیگری از روابط این دو ملت پرده بردارند. این یافته ها حاکی از تأثیرپذیری ایرانیان و یونانیان از یکدیگر و تعامل گسترده و مثبت میان آنان در سراسر دوران درگیری های نظامی و پس از آن است.
کتاب حاضر با معرفی جدیدترین یافته های باستان شناختی و پژوهش های بنیادین این ابعاد نویافته از روابط بینا فرهنگی ایران و یونان را تبیین کرده است.
(برگرفته از متن ناشر)