مصاحبه چیسـت و چه زمانی این روش مفیـد است؟ انتخاب مصاحبهشوندگان به جـای نمونهگیری به چه معناست؟ هنگامی که پژوهشگر افرادی را برای مصاحبه پیدا کرد، چگونه با مصاحبهشوندگان خود رابطهی کاری ایجاد میکند؟ پویاییهای صحبت کردن و گوش دادن در مصاحبهها باید چگونه باشد؟ پژوهشگران دادههای روایی تولید شده از طریق مصاحبه را چگونه تحلیل میکنند؟
لی آن فوجی پاسخ به این پرسشها را در کتاب مصاحبه در پژوهش علوم اجتماعی ، در آخرین مدخل مجموعهی راتلج در مورد روشهای تفسیری ، بررسی میکند. این کتاب کوتاه و بسیار خواندنی رویکردی تفسیری را نسبت به مصاحبه در جهت اهداف تحقیقات علوم اجتماعی پی میگیرد. این کتاب با استفاده از روششناسی تفسیری، مصاحبه را به عنوان یک فعالیت رابطهای بررسی میکند. به عنوان یک تعهد رابطهای، مصاحبه بیشتر شبیه یک گفتگوی دو طرفه است تا یک پرسش یک سویه. در حالیکه فوجی به بررسی مبانی روششناختی یک رویکرد رابطهای در مصاحبه میپردازد، همانطور هم بسیاری از نکات کاربردی مصاحبهی رابطهای را پوشش میدهد.
نمونههایی از تجربیات نویسنده در انجام مصاحبههایی در بوسنی، رواندا، و ایالات متحده، و از متون مرتبط در رشتههای مختلف علمی اجتماعی به دست آمده است. علاوه بر گزیدههایـی از مصاحبه که به خوانندگان این حس را میدهد که چگونه مصاحبههای رابطهای آشکار میشوند، ضمائم کتاب حاوی نکات و پیشنهادهای خاصی برای مصاحبهی رابطهای است.
این کتاب برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی و پژوهشگران در کلیهی بخشهای علوم اجتماعی که در نظر دارند یا برنامهریزی کردهاند که در تحقیقشان از مصاحبه استفاده کنند، ارزش زیادی خواهد داشت و میتواند به سهولت توسط دانشگاهیان برای تدریس دروس یا کارگاههای آموزشی در زمینهی روشهای علوم اجتماعی مورد استفاده قرار گیرد. لی آن فوجی، دانشیار علوم سیاسی در دانشگاه تورنتو، کانادا است.