ما میتوانیم به پدیدههای جهان با استفاده از دو نگرش ایستا و پویا نگاه کنیم. در نگرش ایستا به جهان در یک مقطع زمانی مشخص نگاه میشود. در نگرش پویا، به پدیدهها و رخدادها در طول زمان نگاه میشود. نادیده گرفتن پویایی ذاتی پدیدهها باعث گرفتن تصمیمات ضعیفی میشود که به جای حل مسئله، مسائل جدیدی را ایجاد میکند و به چالشهای موجود پروبال میدهد.
داشتن نگاهی پویا و سیستمی باعث میشود تا دلایل پیدایش پدیدهها را بهتر و عمیقتر درک کنید. با فهم عمیقتر پدیدهها هم میتوان بهتر تصمیم گرفت. کتاب «پویاییشناسی سیستمها» اصول تفکر سیستمی و کاربرد عمومی آن را توضیح میدهد.
در جلد اول پویاییشناسی سیستمها مبانی تفکر سیستمی ارائه شد. در آن کتاب، نگرش پویا در مقابل نگرش ایستا، مفهوم مدل و کاربرد آن، دیدگاه سیستمی، یک تئوری برای ساختار سیستم، مدلهای تشریحی با نگرش سیستمی و روابط علتومعلولی، الگوهای ساده و رایج در ایجاد برخی پدیدههای پویا و نمودارهای جریان و معادلات ریاضی در مدلهای پویا معرفی شدند و مورد بحث قرار گرفتند.
جلد دوم کتاب پویاییشناسی سیستمها بیشتر به ساختارهای سیستمی سادهای که ایجادکنندۀ رفتارهای پویای رایج هستند میپردازد. ساختارهای سیستمی ایجادکنندۀ رفتارهای پویای رایج که در زمینههای مختلف طبیعی، اقتصادی، اجتماعی و حتی روانشناسی رواج دارد در این کتاب مورد بررسی قرار میگیرد.