آزادی، از مهمترین اهداف بنیادی حقوق بشر و اصول اساسی و همینطور از مهمترین مفاهیم سیاسی به شمار میرود. در مورد این واژه، در گذر زمان، اندیشمندان و نظریهپردازانی در مکاتب مختلف دنیا ازجمله مکاتب مختلف در جوامع غربی، و همینطور مکاتب ایرانی اسلامی و مکاتب دیگر، با توجه به شرایط و مقتضیات جوامع بشری و زمانهی خویش، تعابیر و تعاریف مختلفی ارائه نمودهاند. با بررسیهای صورتگرفته مشخص میگردد، تمامی جوامع، آزادی را جزء جداناپذیر جوامع بشری دانستهاند، اما آن را مطلق نمیپندارند و برای آن محدودیتهایی در نظرگرفتهاند.
اندیشهی آزادی، پیشینهای برابر با تاریخ اندیشهی بشری دارد و همین تاریخ طولانی پر است از بحثها و جدلها، دربارهی ماهیت و چیستی آزادی.
عظمت مفهوم آزادی و ضرورت آشناشدن با سیر تحولات تاریخی این مفهوم، به حدی است که حتی سیاستمداران و روسای مستبد و استعمارگر زمانهی ما، حداقل در زبان، و به ظاهر، به اهمیت آن اذعان کردهاند، اما در اصل هیچ ارزش و جایگاه و مقامی برای آن قائل نبودهاند و نیستند. آزادی مفهومی است که در اصل ، جایگاه و ارزش و مقام بلند و رفیعی در سیاست و اجتماع و انسانیت دارد، اما این مفهوم همیشه به نفع استعمارگران تاریخ، دستخوش تغییرات شده و بیشتر از این مفهوم سوءاستفاده شده تا بهکارگرفتن واقعی آن.
کتاب پیش رو مطالعهای است که به تبیین مفهوم آزادی میپردازد و کموکیف چگونگی بهرهگیری استعمارگران از آن را بیان میکند.