نام افغانستان با جنگ و آشوب گره خورده است اما ناآرامی، مهمان ناخواندهی این سرزمین کهن است که مردمانش هم در این جنگها، سرگردان شدهاند و نهتنها عقاید شخصی، که فرهنگ و تمدن سرزمین خود را هم گم کردهاند.
در این کتاب به تاریخ سیاسی و فرهنگی افغانستان پرداخته میشود؛ این سرزمین، نیمقرن است که میزبان جنگهای پیدرپی شده و رنگ آرامش ندیده است و همین موضوع، فرهنگ آنها را تحتتأثیر قرار داده است. از آغاز جنگ ارتش شوروی در مقابل مبارزات چریکی به نام مجاهدین افغان تا حمایت تسلیحاتی آمریکا از مجاهدان افغان برای مبارزه با کمونیستها، از درگیریهای قومی و داخلی گرفته تا قدرتگرفتنهای چندباره طالبان، حضور تکفیریها و گروهکهای تروریستی و کشورهای خارجی با وعدهی صیانت از جان و مال افغانها. کمتر کشوری مانند افغانستان است که این اندازه ناآرامی به خود دیده باشد. حتی زمانی که حکومت مرکزی در آن کشور استقرار داشت، باز هم از هجوم درگیریها در امان نبود؛ نتیجه اما هرچه که بود، چیزی جز آوارگی، تنگدستی، ازبینرفتن اولین حقوق انسانی و شهروندی برای مردم آن سرزمین نداشت.
کتاب «تاریخ افغانستان» را توماس بارفیلد، نویسنده و باستانشناس امریکایی نوشته که بهواسطهی مدت حضورش در افغانستان، علاوهبر اینکه بهخوبی بر فرهنگ و تاریخ این سرزمین تمرکز کرده، باعث شده که او بهعنوان افغانستانشناس معروف شود. در این کتاب، نفوذ کشورها و قدرتهای خارجی را در دگرگونکردن ساختار افغانستان میخوانیم و درمییابیم که چرا تلاشهای بیگانگان برای تغییر سیاست، ساختار اجتماعی و دولت این کشور، تا این اندازه بیثمر بوده است. از طرفی، باورهای قومی، قبیلهای و تأثیر این باورها بر رخدادهای این کشور را میخوانیم. درنهایت، درمییابیم که چه بر سر مردمان این سرزمین آمده که اکنون به اوضاع بحرانی کنونی رسیده است؛ مردمانی که از هر جنگی بیزار و خستهاند و برایشان فرقی ندارد که کدام گروه بر کشورشان حاکم باشند، فقط دیگر جنگ را تاب نمیآورند و میخواهند زنده بمانند.