تیم اسپرود موضوع این کتاب را به نحوۀ بهکارگیری روش «یادگیری علوم به کمک ذهن» از سوی آموزگاران برای دانشآموزان یازده تا چهاردهساله قرار داده است. آموزگاران درس علوم (که خود تیم اسپرود هم یکی از آنها بوده) کمتر با هنر مدیریت بحث در میان دانشآموزان آشنایی دارند. بااینحال، همانطور که این کتاب نشان میدهد در درس علوم موضوعات بحثبرانگیز بیشماری وجود دارند: شیوههای مختلف تفسیر شواهد، شیوههای طرحریزی پژوهشی که به پاسخ قابلاعتماد منجر شود، بررسی این تلقی رایج که آنچه طبیعی است سالم هم هست، ماهیت علم و موارد دیگر.
روش اصلی این کتاب – بحث در حلقۀ کندوکاو – از برنامۀ فلسفه برای کودکان نشئت میگیرد. این کتاب نشان میدهد انجام این قبیل بحثها موجب عمق یافتن درک دانشآموزان از موارد زیر میشود: مفاهیم اساسی علمی، تفکر علمی، شیوههای عملکرد علم (آنچه علم میتواند یا نمیتواند انجام دهد) و ارتباط بین آموزههای کلاس علوم و دنیای روزمرۀ دانشآموزان. این کتاب از نوع کتابهایی است که در زمینۀ آموزش فلسفه برای کودکان بهمعنای بالا بردن توانایی اندیشیدن در دانشآموزان و ارائۀ استدلالهای سازنده میتواند سودمند باشد. این فلسفه بهمعنای آشنا کردن کودکان با اصطلاحات و نظریههای فیلسوفان نیست.
تیم اسپرود از سالها پیش به بحث اثربخش در کلاس بسیار علاقهمند بوده و روش پژوهش گروهی یا حلقۀ کندوکاو را به کار بسته است. او در رسالۀ کارشناسیارشد، دانشگاه آکسفورد، پژوهشی دربارۀ کارایی این شیوه در آموزش علوم و در رسالۀ دکتری پژوهشی دربارۀ جایگاه این بحث در آموزش اخلاق انجام داده است. اسپرود سفرهای زیادی رفته و کارگاههای بسیاری در استرالیا، نیوزیلند، بریتانیا، ایالاتمتحد، سنگاپور، ژاپن، تایلند، ایران، و هنگ کنگ برگزار کرده است.