بسیاری از افراد مذاکره را نوعی میدان رقابت میدانند که در آن یک طرف برنده و طرف مقابل بازنده است. تاکنون کتابها، مقالات و دورههای شنیداری و دیداری زیادی با عناوینی همچون «مذاکره برای برد»، «مذاکره به شکلی قدرتمند» یا «من میبرم و تو بازنده میشوی» به بازار آمده است.
اما حقیقت آن است که همه ما هر روز بارها و بارها مذاکره میکنیم و البته این کار را با نگرشی غیر از شکست و به حاشیه رانی طرف مقابل به انجام میرسانیم. این سبک از حل مسئله را برد-برد یا همکارانه مینامند. تجربه ثابت کرده است که کارآمدی این شیوه از مذاکره در دستیابی به نتایج ارزنده بسیار بالا است و در عین حال هزینههای روحی و مالی آنچنانی نیز برای طرفین به همراه ندارد. مذاکرات از نوع برد-برد همچنین به تداوم رابطه میان طرفین نیز کمک میکند. پس از سالها مذاکره برای خودم و موکلانم، به این نتیجه رسیدهام که بهتر است هر چه بیشتر از رویکردهای به اصطلاح سنتی و خصمانه فاصله گرفته و از رویکردهای غیر سنتی و مبتنی بر همکاری دو طرف استفاده کرد.
این کتاب همه انواع مذاکره را بررسی میکند، اما تأکید اصلی آن بر اصول و راهبردهای برد - برد است. در این کتاب، ابزارها، توصیهها و مفاهیم جدید در مورد رویکردهای همکارانه و نیز مذاکره مورد بحث قرار گرفته است. این کتاب شباهتهای زیادی با کتاب قبلی من، یعنی «حل اختلافات: هفت گام ساده برای حل و فصل تعارض» دارد که حاصل تجربیات سالها مذاکره به عنوان وکیل، فعال اقتصادی، مشاور و میانجیگر حرفهای است.