کتاب " رماننویس سادهنگر و رماننویس اندیشمند " یک مجموعه مقاله به قلم "اورحان پاموک"، رماننویس ترکیهای است. این کتاب را "علیرضا سیفالدینی" به فارسی برگردانده است. این کتاب جزو مجموعه کتابهای مقالات نورتون از کلاسهای اورحان پاموک است. دورهی نورتون در سال 1925 برگرفته از نام «چارلز الیوت نورتون»، استاد دانشگاه هاروارد بنیان گذاشته شد. پیش از این، نویسندگان و شعرای بزرگ دیگری از جمله «تی.اس الیوت»، «رابرت فراست»، «خورخه لوئیس بورخس»، و… نیز در این دانشگاه این دوره را برگزار کردهاند.
" رماننویس سادهنگر و رماننویس اندیشمند " در سال 2010 منتشر شده و عنوان شش مقالهی آن به این شرح است: «هنگام مطالعهی رمان در ذهن ما چه اتفاقی میافتد؟»، «آقای پاموک، آیا شما واقعاً این اتفاقات را از سر گذراندهاید؟»، «شخصیت ادبی، بافته، حادثه، زمان»، «کلمهها، نقاشیها، شیها»، «موزهها و رمانها»، و «مرکز». عنوان کتاب از شعری با نام «در باب شعر ساده و احساسی» از شیلر، شاعر آلمانی برگرفته شده است.
پاموک، نویسندهی برندهی جایزهی نوبل، در این کتاب از تجربهی رماننویس بودن و آنچه او را به نوشتن سوق میدهد مینویسد. جریانی که از تأثیر هنر نقاشی بر نویسندگیاش خبر میدهد، اینکه چگونه او را از تصاویر متعدد در ذهنش برای داستان به تمایز دادن یکی از آنها میکشاند و بعد جدا شدن از عالم اطراف و غرق شدن در دنیای واژگان و البته داستانی که در حال شکل گرفتن است. او همچنین از تجربهی خود به عنوان خواننده نیز مینویسد، اینکه چگونه باید رمان خواند و عناصر رمان، طرح رمان، شیوهی روایت و چگونگی رسیدن به بزنگاه و دیگر بخشها را در آنها درک کرد. رمان برای پاموک مهم است و توجه و درک آن را یکی از اصلیترین ویژگیهای آدم مدرن میداند.