کتاب رمان وقتی نیچه گریست نوشته اروین د یالوم، روانپزشک و استاد دانشگاه استنفورد، می باشد که در سال ۱۹۹۲ به زبان انگلیسی منتشر شد. این کتاب روایتی از روانکاوی افراد مهم و سرشناس قرن ۱۹ مانند نیچه است. این کتاب تلفیقی از خیال و واقعیت است. داستان از دیدار خیالی نیچه، فیلسوف آلمانی، و دکتر برویر که یک روان درمانگر است شروع میشود.
دکتر برویر در قرن ۱۹ میلادی و در آستانه چهل سالگی است، او روانشناس و روان درمانگر است و به طبابت بیماران خویش مشغول است. معشوقه نیچه لوسالومه از دکتر برویر میخواهد بدون اینکه خود نیچه متوجه شود، درمان او را برعهده بگیرد. ملاقات عجیبی است فردریش نیچه در مقابل دکتر برویر گارد شدیدی دارد. حرفها و کلمهها بسیار حساس هستند. هر لحظه امکان دارد این ملاقات با یک خداحافظی سریع از سمت نیچه بهپایان برسد. دکتر برویر تلاش میکند تا ارتباط خوبی برقرار کند. هوش و درایت دکتر برویر در این کار راهنمای او است و در نهایت او موفق میشود. نیچه دو سه بار از قبول درمان توسط دکتر برویر سرباز میزند تا اینکه شبی بهشدت بدحال میشود و در تنهایی دچار حملات شدید میگرنی میشود. در ادامهی این مسیر دکتر برویر با ذکاوت خود سعی میکند از ناامیدیهای زندگی خودش برای نیچه بگوید. برای او درددل کند و حتی کار را بهجایی میرساند که خود را بهعنوان بیماری روانی جا میزند و از نیچه درخواست کمک میکند.
در انتها گیرایی و جذابیت کتاب وقتی نیچه گریست باعث میشود که دیگر نتوانیم کتاب را زمین بگذاریم و باید یکنفس آن را بخوانیم.