این کتاب پژوهشی جامـع در تاریخ معاصر ایران است که از حیث جامعیت، روش آکادمیک تحقیق، و وسعت اطلاعات و منابع در میان آثـار مشـابه خود کمنظیـر است. در این پژوهش ضمن گزارش مستند رویدادها و تحولات سیاسی دورهی بین زوال قاجاریه و انقراض پهلوی، مبانی اجتماعـی سیاسـت در ایران بررسی و تحلیل شـده، نقش عوامل اجتماعی و اقتصادی در تحولات و حرکات سیاسی و ریشههـای قومی و طبقاتی جنبشها و گرایشهای مختلف سیاسی ایران نشان داده شده است.
کتاب به سه بخـش اصلی تقسیـم شـده است. در بخش نخست با بررسی اوضـاع ایران در اواخر عصر قاجار و شرح وقایع و تحولات دوران انقلاب مشروطه و حکومت رضاشاه، زمینهای تـاریخـی بـرای درک ایران نو فـراهم میشـود. در بخـش دوم زمینهی اجتماعی ماجراهای سیاسی بین سقوط استبداد رضاشاه و ظهور استبداد محمدرضاشاه بررسی و تحلیل میشود. بخش سوم بررسی ایران معاصر است و به شرح برنامههـای اجتماعـی و اقتصـادی محمدرضا پهلـوی، تشـدید تنشهای اجتماعی ناشـی از آن برنامههـا، و سرانجـام بروز انقلاب اسلامی میپردازد.
آنچه به ایران بین دو انقلاب امتیاز و ویژگی میبخشـد بهرهجویی آن از منابـع گسترده و وسیعـی است که بسیـاری از آنها پیـش از این بررسـی نشده بـود؛ و نیز گـردآوری و ارائهی اطلاعاتی که از دید جامعهشناختی ارزش تحلیلی بسیار دارند.