تحلیلی انتقادی از سرگذشت اندیشۀ سیاسی سنی و شیعی و تحولات آن تأمل در باب نظریۀ سیاسی در اسلام، امروز نیاز حیاتی دورۀ تاریخی است که در آن به سر میبریم زیرا نظریۀ سیاسی هم نگرش و ارزشهایی را نمایندگی میکند که باورمندان بدان پایبندند و هم سمتوسوی کنشگری و نظریهپردازی آنان را نشان میدهد.
اهمیت این کتاب به علت گزارش تحلیلی است که از مهمترین دیدگاهها و نیز جریانهای سیاسی در جهان اسلام شیعی و سنی به دست میدهد و ضمن آن فرایند تاریخی تحولی که در این زمینه رخ داده و پیوند و تعامل دو جنبۀ نظر و عمل در آن را برجسته میسازد.
برجستگی دیگر این کتاب از این نظر است که پیچیدگیهای نظریهپردازی در باب سیاست را ضمن نگاه تاریخی به سرگذشت این نظریهپردازی هم در گذشتۀ تاریخی و هم در دوران معاصر در جغرافیای جهان اسلام با التفات به تأثیر فراز و فرودها در کنشگری سیاسی در طی قرون از دوران وحی تاکنون بررسی میکند.
بررسی مفاهیم و مسائل اصلی در نظریۀ سیاسی هم از منظر فلسفۀ سیاست و هم از دیدگاه متفکران مسلمان گذشته و معاصر از قبیل قدرت، مشروعیت، خشونت، ساختار حقوقی و قانونی و چالشهای فراروی هرگونه راهحل برای این مسائل، برجستگی دیگر این اثر است.