اغلب گفته شده که یکی از ویژگیهای عصر جدید، از میان رفتن تمامی آیینهای معنادار تشرف است. بهواقع، تشرف معناداری که در جوامع ابتدایی از اهمیت اصلی برخوردار بود، در دنیای مدرن غرب وجود ندارد. یقیناً چندین فرقة مسیحی با مراتب مختلف و متفاوت، بقایای آیینهای رازآمیزی را حفظ کردهاند که به لحاظ ساختاری در پیوند با تشرف است؛ تعمید، اساساً آیینی تشرفگونه است؛ مراسم اعطای مناصب و مراتب مقدس کشیشی مشتمل بر تشرف است. اما نباید فراموش کنیم که مسیحیت تنها به این دلیل بر دنیا استیلا یافت و دینی جهانی شد که پس از جدایی از فضای آیینهای رازآمیز یونانی – شرقی، خود را دین رستگاری برای همگان اعلام کرد.
آیین تشرف طریقی است که بشر جوامع سنتی، از تصویر خودش آگاهی مییابد، آن را میشناسد و میپذیرد. بدیهی است که تشرف بنا بر ساختارهای اجتماعی متفاوت و گسترههای فرهنگی، انواع بیشمار و اشکال فراوان دارد. اما موضوع مهم این است که در نگاه همة جوامع پیشامدرن (جوامعی که در اروپای غربی تا انتهای قرون وسطا و در مناطق دیگر جهان تا جنگ جهانی اول ادامة حیات دادند) ایدئولوژی و شیوههای تشرف در درجة اول اهمیت قرار دارد.
در واژگان جدید میتوانیم بگوییم که تشرف مرز پایان انسانِ طبیعی است، و ورود مبتدی به فرهنگ. اما از منظر جوامع کهن و سنتی، فرهنگ دستاورد بشر نیست بلکه خاستگاهی فراطبیعی دارد.