معرفی کتاب طراحی اشیا روزمره اثر دونالد نورمن
- در این مطلب میخوانید:
خلاصه کتاب طراحی اشیا روزمره
کتاب طراحی اشیا روزمره اثر دونالد نورمن یکی از کتابهایی بود که در آوریل 2020 خواندم. این کتاب مفاهیم بنیادی روانشناسی را از حوزههایی مانند روانشناسی شناختی میگیرد و آنها را با قابلیت استفادۀ اشیا و طراحی آنها گره میزند. این کتاب درمورد این موضوع است که طراحی بهعنوان حوزهای که بین شیء و کاربر ارتباط برقرار میکند، چطور عمل میکند و چگونه میتوان مجرای ارتباط بین شیء و کاربر را بهنحوی بهتر کرد که تجربۀ استفاده از شیء لذتبخش شود. پس از خواندن کتاب، دیگر به هیچ شیئی مانند در، کتری یا برنامۀ کامپیوتری مثل سابق نگاه نخواهید کرد. نورمن روی چیزهای روشن و بدیهی انگشت میگذارد و وادارتان میکند به آنها بهگونهای کاملاً متفاوت فکر کنید. اول میگذارد تا کارکردها و ویژگیهای اساسی وسایل ساده را بفهمید، بعد امکان میدهد آنها را جوری ببینید که کاملاً متفاوت و جدید است. در کتاب به جاهایی هم اشاره میکند که عناصر طراحی خوب یا بد هستند. نورمن به ما میفهماند که وقتی بهصورت ایمن نمیتوانیم از دری عبور کنیم یا نمیتوانیم بفهمیم که از یک ابزارک چطور باید استفاده کنیم، احتمالاً تقصیر ما نیست؛ بلکه تقصیر طراح است. آدمها نمیتوانند ذهن طراح را بخوانند تا بفهمند محصول چطور کار میکند. وقتی به سمت دری میروید، چطور میشود فهمید که از آن در چگونه باید استفاده کرد؟ هرگز به آن فکر نکردهاید، فقط چیزهایی از قبل میدانید و بهطور شهودی از آن در استفاده میکنید. بنابراین وظیفۀ طراح است که نگاهی بیندازد و ببیند چطور میشود دانش استفاده از محصول را در خودِ محصول گنجاند. بسیار مهم است که طراحان، بین جنبۀ زیباییشناسی و قابلیت استفاده از اشیا تعادل برقرار کرده و ایندو را با هم تراز کنند. آیا کسی می تواند چیزی مثل یک در را بد طراحی کند؟ پاسخ این است: بله!
ناگهان متوجه شدم که خیلی با نورمن موافقم. نورمن میگوید کارکرد باید جایگزین ویژگیها شود و قابلیت استفاده مهمتر از زیباییشناسی است.
من در یک شرکت طراحی و توسعۀ وب کار میکنم. دلمان میخواهد بگوییم کاربرانمان چقدر نادان هستند، چون مسائل برای ما واضح بود. این ما هستیم که وبسایتی را طراحی کرده و میسازیم، مدلی ذهنی از نحوۀ عملکرد آن داریم که البته این مدل برای ما مدلی شهودی است. کتاب نورمن چشمان مرا باز کرد و به من فهماند که بهعنوان یک طراح، تقصیر من است که کاربر نمیتواند وبسایت را بفهمد و از آن استفاده کند، تقصیر کاربر نیست. نورمن به مشکلاتی هم میپردازد که طراحان برای رسیدن به یک طرح خوب با آنها روبهرو هستند و تلاشی که میکنند تا طرحی خوب در مسیر طراحی ثابت بماند و تغییر نکند. این کتاب بهخوبی مرا با این موضوع آشنا کرد که پایه و اساس طراحی UX (User Experience، طراحی مبتنی بر تجربۀ کاربر) چیست و اینکه چطور میشود قدر قابلیتهای طراحی خوبِ محصولاتی را که با آدمها مرتبط هستند، دانست. علاوهبراین، کتاب دربارۀ اصول طراحی کاربرمحور، بهترین شیوههای UX و تفکر طراحی هم مطالبی دارد. کتاب طراحی اشیا روزمره بیشتر با طراحی اشیا فیزیکی سروکار دارد، اما اصول آن به همان اندازه برای طراحی وبسایتها و سایر سیستمهای تعاملی هم قابل اجراست. برخی امور بنیادی حتی با تغییر تکنولوژی، جامعه و فرهنگ هم تغییر نمیکنند. اصول طراحی تغییر نخواهند کرد، اصولی مانند اصل کشفپذیری، اصل بازخورد، و اصل قدرت دستبَری (یا خوشدستی) و نشانهها، اصل طراحی نقشه راه و اصل مدلهای مفهومی همیشه پابرجا خواهند بود.