ادبیات علمیتخیلی و گرمایش زمین
- در این مطلب میخوانید:
«همۀ رمانهایی که امروزه نوشته میشوند باید دربارۀ تغییرات اقلیمی باشند، مگر اینکه فانتزی باشند. رمانهای واقعگرایانهای که تغییرات اقلیمی را نادیده میگیرند، رمانهای فانتزیاند، ژانرند.»
جین راوسن
آینده به زمان حال میلغزد
آمیتاو گوش رماننویس هندی زمانی این سؤال را مطرح کرده بود که «چرا تعداد کمی از نویسندگان در داستانهای خود به تغییرات اقلیمی میپردازند؟» با توجه به شمار زیاد رمانهایی که در سالهای گذشته، تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن را در متن خود قرار دادهاند، خواستۀ آمیتاو گوش خیلی زود عملی شده است؛ حالا که پیامدهای تغییرات اقلیمی آشکارتر از هر زمان دیگری پیش چشم ما قرار دارد، میتوان گفت داستاننویسان کمی هستند که درمورد چیزی بهجز تغییرات اقلیمی مینویسند و فکر میکنند؛ برهمخوردن تعادل دمایی زمین بهشکل آتشسوزیها، آبشدن یخهای قطبی و گرمای بیسابقه در جایجای زمین آشکار میشود و هرچه میگذرد بر شمار داستانها و ناداستانهای حول پیامدهای تغییرات اقلیمی افزوده میشود. اما پیش از این فراگیری، ژانر ادبی خاصی وجود داشت که بیشترین تمرکزش بر رفتار انسان با محیط پیرامونش بود. بهطور خاص در میانههای قرن بیستم داستانهای گمانهزن یا ادبیات ژانری، بدون اغراق بهعنوان نمایندۀ اصلی تغییرات اقلیمی در ادبیات، یکتنه توانست زبان توصیفی حول تغییرات اقلیمی را گسترش دهد. ادبیات علمیتخیلی بهعنوان یکی از مهمترین زیرشاخههای داستانهای گمانهزن در قرن بیستم است و تمرکز این یادداشت بر نقش ادبیات علمیتخیلی در تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن خواهد بود. ادبیاتی که بیش از یک سده نقش مهمی ایفا کرده است در واقعیتبخشیدن به تخیلهای آیندهنگرانۀ انسانی درمورد پیامدها و مخاطرات تغییرات اقلیمی. تأکید بر ارتباط ژانر علمیتخیلی و مسئلۀ گرمایش زمین، چند ویژگی و خاصیت مشترک میان آنها را برجسته میکند. تحولات حوزۀ علم و تکنولوژی را میتوان مهمترین مضمون دانست، و آیندۀ زمین را مهمترین دغدغۀ مشترک میان نویسندگان داستانهای علمیتخیلی و پژوهشگران و دانشمندان حوزۀ محیطزیست نامید. شکافتن این دو سرفصل بهنوعی پاسخدادن به سؤال اصلی این یادداشت خواهد بود؛ چرا و چگونه تاریخ ادبیات علمیتخیلی به مسئلۀ تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن گره خورده است؟
رمان روز پنجم نوشتۀ فرانک شتسینگ که در سال 2004 منتشر شد نمونۀ مناسبی است از تلاقی ادبیات علمیتخیلی و تغییرات اقلیمی. مرورکردن خط داستانی این رمان میتواند نشان دهد که توان خیالپردازی ادبیات در قرن بیستویکم تا چه حد قدرتمند شده است.